"Djeca su naše blago i za njih ćemo ako treba skinuti zvijezde s neba i darovati im cijeli Svemir."

Naš projekt započeo je početkom ove pedagoške godine. Još prošle godine dječaci su pokazali veliki interes za rakete koje lete u Svemir i često listali enciklopedije o Svemiru. Djevojčice su im se pridružili i otkrivale svijet zvijezda, planeta i meteora. Uslijedila su razna pitanja na koja smo tražili odgovore u raznim enciklopedijama, slikovnicama i časopisima kako bi mogli što bolje istražiti Svemir. Istovremeno smo napravili mjesto za naš mali kutić Svemira i obogatili ga raznim materijalima, maketama i didaktikom kako bi djeca mogla samostalno otkrivati što više informacija o Svemiru kroz igru.

Cilj našeg projekta bio je zadovoljiti dječji interes za svemir, osobito za planete u Sunčevom sustavu, meteore i rakete, te im putem raznih materijala omogućiti da steknu određena znanja i predodžbe o njima u skladu s njihovom dobi. U čitavom projektu naglasak je na procesu učenja kroz igru, manipuliranje, razgovor i istraživanje.
Kako bismo mogli ostvariti navedene ciljeve, prvo smo morali provjeriti koliko toga o svemiru djeca znaju i što o njemu misle.
Ovako su djeca iznijela svoja mišljenja o Svemiru:

„Svemir je jako veliki i u njemu ima puno planeta, i jako puno zvijezda. Nitko ih ne može izbrojati. I još je u Svemiru i Sunce i Mjesec.“
A.K, 6 godina
„Svemir je veliki jer u njega stane naša planeta,tak mi je mama rekla. A na njoj živi puno ljudi, i onda je Svemir još sto puta veći. I tam je puno zvijezda i Sunce se tam vrti.“
E.B., 6,5 godina
„Ima tam puno planeta i mi svi živimo na Svemiru i zvijezde su tam, i one kaj padaju i Mjesec.“
L.K, 7 godina
„Sunce je jako važno jer nas grije i od njega rastu biljke, pa je i Svemir važan.“
H.G., 6,5 godina
„Naša planeta se zove Zemlja i ona je gore u Svemiru i ima zelene i plave boje. A plava boja je voda.“
D.O., 6 godina
„Svemir ima puno zvijezda i planeta, al to mogu samo astronauti gledati jer oni imaju odijelo i raketu.“
L.H., 6,5 godina

A ovako su likovno prikazali svoje viđenje svemira:

Saznali smo i puno o Sunčevom sustavu:

„To je jedan veliki prsten i onda se tam vrti sve, oni planeti i Sunce ja mislim.“
P.D., 6,5 godina
„Tam ima devet planeta i samo jedno Sunce, i tu je i naša planeta, Zemlja.“
L.K. 6 godina
„To je sustav gdje se sve vrti oko Sunca i planeti su lijepi, šareni.“
F.K., 6,5 godina

Zadaci našeg projekta bili su upoznavanje s novim riječima i pojmovima, omogućiti raznovrsne, kreativne oblike izražavanja bojom, papirom, plastelinom, neoblikovanim materijalom, poticati i razvijati dječju maštu i kreativnost, poticati razvoj fine motorike, poticati razvoj taktilne percepcije, poticati razvoj vizualne percepcije i emocionalno osvjestiti djecu na važnost očuvanja naše planete, Zemlje.
Kroz spomenute zadatke djeca su crtala, bojala, provodili pokuse, izrađivali raketu u kojoj mogu putovati, izrađivali makete raketa, istraživali razne materijale koji su im bili dostupni, osmišljavali odijelo kojim će oni moći putovati negdje u svemir, plesali i pjevali pjesme o Svemiru i planeti Zemlji i aktivno sudjelovali u svim aktivnostima.
Jako vole provoditi vrijeme u našem kutiću svemira, gdje proradi i njihova mašta, pa smo tako već svi zajedno bili na Marsu, Mjesecu i Veneri, te ovih dana planiramo posjetiti Saturn.
Također, vole se igrati znanstvenika i istraživati ponuđene materijale i provoditi pokuse.

Odgojiteljice: Ivana Haramina i Ana Tuković


   
   
   

   
   
   
   
   
 

Dječji vrtić Tinitilinić

Mi brinemo o vašim najdražima!