Projekt na temu „KUKCI“ u predškolskoj skupini Sovice

Ovu pedagošku godinu odlučile smo započeti projektom na temu „Kukci“.

Naime, prilikom svakodnevnih boravaka na zraku, primijetile smo da djeca pokazuju velik interes za ovim čudesnim životinjama.Svaki put kad smo bili vani, djeca su nam pokazivala neku zgodnu glistu, gusjenicu, bubamaru ili leptirića. Naravno, bilo je tu i nekih nama manje „zgodnih“ kukčića pa smo tu i tamo dobile na uvid i kojeg strašnog pauka ili bogomoljku :).

Pitale smo djecu bi li htjela malo više naučiti o tim stvorenjima i ona su bila i više nego zainteresirana. Njihovom željom za boljim upoznavanjem različitih vrsta kukaca u zraku, na tlu, te njihovih staništa u kojima obitavaju krenuli smo u istraživanje.

Prikupili smo razne enciklopedije, slikovnice, slike, ilustracije. Proučavanjem prikupljenih materijala uspoređivali smo, prepoznavali, imenovali i opisivali kukce te svojim znanjem izrađivali plakate. Pročitali smo puno zanimljivih činjenica o pojedinim kukcima i zatim odigrali kviz da vidimo koliko toga smo uspjeli zapamtit.

1

2

3

Evo nekih naših stečenih znanja i samostalnih zaključaka na samom početku:

GDJE SVE KUKCI MOGU ŽIVJETI?
E.V.: U šumi.
M.K.: Na nebu. U zraku.

ŠTO PAUCI PLETU? KAKO?
E.V.: Mrežu.
K.K.: Pletu mrežu. Mreža im je dom.
D.J.: S ustima.

ŠTO PAUCI RADE S MREŽOM?
K.K: Mreža služi da pauci mogu jesti.
A.B.: Paučina je zamka za kukce. Kukci se uhvate u mrežu i onda ih pauk zamota i pojede.
H.H.: Ja sam vidjela kako je pauk jednom ulovio muhu u svoju mrežu.

ZAŠTO JE BOLJE DA JE KUKAC MALEN?
M.K. : Zato jer je puno brži.
H.H.: Može se sakrivati.

Djeca su dobila i domaću zadaću koju su odrađivala kroz cijelo vrijeme našeg projekta i i ona im je predstavljala velik izazov kojeg su s voljom prihvatili. Tako smo na jedan način uključili i zainteresirali i naše roditelje na navedenu temu. Trebala su donijeti razne vrste kukaca. Prije toga smo razgovarali o tome kako kukca trebaju donijeti u staklenci u kojoj će imati dovoljno zraka, a nakon što smo ga malo pogledali, pustili bismo ga na slobodu. Naravno da je tu došlo i do svojevrsnog natjecanja tko će donijeti zanimljivijeg kukca :). Tako je naš istraživački kutić dobio novu temu.

4

5

Posebno smo se oduševili nakon što su K.K. i njegova mama uspjeli uhvatiti vretence! Pročitali smo i zanimljive činjenice o njemu u jednoj knjizi o kukcima, što nas je dovelo do naše likovne aktivnosti.

Osim vretenca, detaljnije smo se dotakli i pauka koji je djeci bio posebno zanimljiv.

Uputili smo se u šetnju do obližnje šume gdje smo tražili i proučavali pauke i ostale kukce te promatrali paukove mreže. U tome su nam poslužila i povećala kako bismo što bolje mogli vidjeti sitne paučinaste niti. Djeca su ovaj izazov prihvatila sa smiješkom i krenula u potragu.

6

7

8

Vrativši se u naš vrtić, odlučili smo se malo poigrati te zamisliti da smo i mi mali pauci te smo marljivim ručicama ispleli vlastite mreže. Za to su nam poslužile šarena vuna i lijeska.

9

10

11

Nakon nekoliko dana, našoj mreži pridružili su se pauci. Za izradu paukova tijela poslužili smo se pedagoški neoblikovanim materijalom, osam nogu koju su djeca napravila od čupave žice, nakon čega smo dodali i oči. Tako da naša mreža nije više bila prazna.

12

Mreže smo nakon proučavanja i crtali, prvo po našoj ploči, a onda i ugljenom. Radovima smo bili i više nego zadovoljni.

13

14

Nakon velikog truda obogatili smo naš istraživački centar, u kojem djeca provode zaista kvalitetno vrijeme.

Eto, nadamo se da će nam naša dječica i dalje prilikom boravaka na igralištu veselo i uzbuđeno pokazivati ta sitna stvorenja na koja mi odrasli često ni ne obraćamo pažnju, a njih doista fasciniraju.

Odgojiteljice: Amalija Klobučar i Marija Tuković

Novosti

Dječji vrtić Tinitilinić

Mi brinemo o vašim najdražima!