AKTIVNOST ODGOJNO-OBRAZOVNOJ SKUPINI "PANDE" : "PROJEKT SUNCE"


U odgojno-obrazovnoj skupini "PANDE" pokrenuta je dvotjedna aktivnost pod  nazivom "Projekt Sunce" U skupini su djeca dobne starosti 4-5 godina.
Aktivnost je započela isključivo interesom djece koja su sve učestalijim boravkom na  zraku započeli s pitanjima u vezi Sunca.
Saznanjem da nam se bliži Svjetski dan Sunca, želja nam je bila djeci dati što točnije odgovore na pitanja te kod djece probuditi još veću znatiželju za određenom temom.

Na samom početku aktivnosti djeci smo ponudili razne enciklopedije, video prikaze, književno-umjetničke sadržaje te na taj način započeli s istraživanjem i proučavanjem Sunca, njegova oblika, strukture sunčeva sustava, Zemlje te ostalih planeta i Zvijezda.  

slika 1

slika 2

slika 3

Cilj naše aktivnosti je prepoznavanje, imenovanje i razumijevanje geometrijskog pojma krug i kugle, te usvajanje pojma veličine predmeta u prostoru. Proširivanje dječjeg znanja o Suncu, Sunčevom sustavu, planetima te razviti svjesnost o pozitivnom i negativnom utjecaja Sunca na nas, našu kožu te cjelokupni život na Zemlji.


Svjesni činjenice kako govor pruža temeljnu mogućnost za komunikaciju naša komunikacija s djecom odvija se u svakom trenutku koji provodimo s djecom, prenosimo im svoje stavove i vrijednosti.
Tako smo logaritamskim igrama ili stihovima u pokret "SUNCE" i "PUPOLJAK NA SUNCU" razvijali osim govora i finu i grubu motoriku, tjelesnu spretnost, razvijali koncentraciju i pažnju.

slika 5

slika 6

Djeca su uživala u igranju tih igrica vokalizacija, te na taj način istraživala svijet.

Pokretnom igrom "Kako doći bliže Suncu" budili smo dječju maštu te se  uživljavali u različite uloge kako bi došli što bliže Suncu.
U glazbenom centru svakoga dana slušale su se edukativne pjesme o suncu, planetima te proširivala postojeća znanja.


Likovnim aktivnostima osim što smo proširivali svoja znanja razvijali smo i likovnu radoznalost, estetiku, osjetljivost i maštu. Kroz likovne aktivnosti dijete traga, otkriva, prenosi svoja iskustva i spoznaje.


Trganjem, rezanjem i lijepljenjem došli smo do mozaika Sunca, te ga postepeno pretvorili u plakat koji sadržava naša stečena znanja.

slika 7

slika 9

slika 10

Bojanjem planeta i Sunca, što nas je  dovelo do izrade makete Sunčevog sustava koji nam je kasnije pomogao vizualno istražiti  planete, Sunce, komete te doći do spoznaje kako se planeti vrte oko Sunca.

slika 11

slika 12

slika 13

Otiskivanje Sunca kartonskim rolama.

slika 14

Kratki izlet u prirodu pomogao nam je da bolje shvatimo Sučevu energiju te kako ona pozitivno utječe na naš život i život na Zemlji.

Izletom su usvojili važnost zaštite od Sunca te njegov štetni utjecaj na našu kožu.

 

Tijekom aktivnosti oformili smo istraživačko – spoznajni centar čiji smo zid oslikali Sunčevim sustavom.
U centru su im omogućene stolno – manipulativne igre, listanje enciklopedija, gledanje slika, istraživanje makete svemira. Također im je omogućen ulazak u raketu te putovanje u Svemir :)

slika 16

slika 17

slika 18

U svim ponuđenim aktivnostima koje smo provodili djeca su aktivno sudjelovala s velikom znatiželjom i visokim stupnjem koncentracije.
Motivacija je bila na visokoj razini te smo nakon svake određene aktivnosti dobili povratne informacije o usvojenom i stečenom znanju.
Najčešće su se vodile rasprave o planetu "Plutonu" koji im je ostao u sjećanju zbog istoimenoga crtića ali i o tome zašto Sunce ne izgleda kao ostale zvijezde.
Na taj način razvijali su socijalne vještine kao i prihvaćanje i razumijevanje među sobom.

Djeca  sada prepoznaju Sunce i cijeli Sunčev sustav, te  znaju što su planeti i zvijezde. Istražili smo putanju planeta oko Sunca, te usvojili  razlike između geometrijskog pojma kruga i kugle.
Također su svjesni štetnog utjecaja Sunca na našu kožu ali i pozitivnog utjecaja Sunčeve energije i topline na cjelokupni život na Zemlji.
Djeca su samoinicijativno počeli pričati o planetu na kojem živimo i tako potaknula nova istraživanja i nove aktivnosti vezana uz Zemlju.

Odgojiteljice: Amalija Klobučar i Marija Tuković

Novosti

Dječji vrtić Tinitilinić

Mi brinemo o vašim najdražima!