Kovčežić je ovog puta ponio sa sobom slikovnice u rimi. Eksperimentiranje glasovima i pažljivo slušanje riječi koje se rimuju veoma pomažu djeci u razvoju fonološke svjesnosti i savladavanju glasovne analize.

Između 4. i 5. g. života počinju se razvijati sve razine fonološke svjesnosti, a čitanje slikovnica koje sadrže rimu pobuđuju i razvijaju djetetovu maštu. Pjesmice koje se rimuju na svakodnevnom su repertoaru u našem vrtiću i lako su pamtljive. Uz rimu spontano djeca lako uče nove riječi, slova, povezuju riječi s predmetima i šire vokabular. Sigurno se pitate koje su to slikovnice bile ovaj put i koji je njihov zadatak bio?! Za naše mališane odabrali smo dvije slikovnice u rimi : G.Vitez- Kako živi Antuntun i R.Zvrko- Grga Čvarak. Izuzev slikovnica , obogatili smo naš kovčežić paketom drvenih bojica kako bi djeca što autentičnije dočarala ove duhovite, zanimljive, poučne stihove.

01

Cilj:
"Kako živi Antuntun" - Antuntunova poruka je da nema ništa loše ako si i ti poput njega drugačiji i radiš stvari na svoj način. Kroz rimu i ritam uči djecu da je u redu biti drugačiji i odskakati od gomile, te da ljudi poput Antuntuna čine ovaj svijet zanimljivim.
" Grga Čvarak "- Ova slikovnica je prilagođena malim čitateljima , jer pjesnik bira jednostavne riječi koje se rimuju. Poput tuče- vuče, naopačke-mačke, kako bi opisao ponašanje glavnog junaka mršavog dječaka Grge Čvarka. Cilj nam je bio postići da djeca shvate da svatko od nas ima dobre i loše osobine, jer Grga Čvarak je dječak velikog i hrabrog srca koji je kao i mnoga druga djeca ponekad dobar, a ponekad zločest.
U suradnji s roditeljima dobili smo povratne informacije kako je djeci bilo zanimljivo slušati rimu, a u početku i teško. Sretni smo i drago nam je kad čujemo da su roditelji zadovoljni što se mogu kvalitetno posvetiti djeci na ovaj način, što nam je i bio glavni cilj od početka puta pustolovnog kovčežića.

02

03

Što su nam djeca rekla:
KAKO ŽIVI ANTUNTUN
E.P.: Antuntun je drugačiji.
G.D.: Sve radi naopačke.
J.F.: Sa snijegom se ne sole ovce , nego se radi snješko i gruda se.
M.O.: Juha se ne sluša ušima, to se samo proba.
K.Š.: Može se slušati pjesma, a ne juha.
A.B.: Antuntun sve radi naopačke i naglavačke ali u redu je biti drugačiji od drugih ljudi
GRGA ČVARAK
S.B.: On je dobar i zločest.
G.D.: Grga je zločest jer tuče svoje prijatelje.
A.B.: Nije dobar prema koki jer ju vuče za rep.
S.Ž.: To boli.
L.K.: Nije dobar prema mački jer ju gađa praćkom.
J.F.: Dobar je kada nam donese vitamine od limunade.
G.D.: Dobar je kad se Mila ogrebe po koljenu.

04

Odgojiteljice: Lindita Pavleković i Ivana Trcak Vrščak

Novosti

Dječji vrtić Tinitilinić

Mi brinemo o vašim najdražima!