Početkom pedagoške godine posjetili smo šumu, a budući da su djeca bila jako zainteresirana odlučili smo dodatno istražiti promjene u šumi, šumske plodove, biljke i životinje. Tako je započeo naš projekt “Šuma”.

Prije samog odlaska u šumu djecu smo pitali: “Što je šuma i što se u šumi nalazi?” 

Neki od dječjih odgovora su:
“U velikoj šumi su vukovi, a u maloj šumi su ptičice.” M.M. (4,3 godina)
“ U šumi su žirevi, kesteni i puno lišća.” B.Š. (4,7 godina)
“Drvo nam treba za vatru.” I.P. (4 godina)
“Sove žive u šumi, u rupi u drvu i na grani.” E.Š.P. (4,8 godina)
“U šumi ima puno drveća i velikih životinja.” D.P. (4,4 godina)
“Ja kad idem u šetnju vidim drveće, puno drveća je palo jer ih je traktor srušio.” L.M. (4,2 godina)

Dolaskom u šumu proučavali smo koru drveta povećalom, gledali stabla, uspoređivali boje lišća, istraživali tko sve živi na kori i ispod kore drveta.

Slušali smo pjev ptica, šuškanje lišća, mirisali biljke i dodirivali smo sve što se nalazilo oko nas i tako u potpunosti doživjeli šumu. Na putu do šume posjetili smo ribnjak gdje smo vidjeli žabe i slušali njihovo glasanje, vidjeli smo lopoče i ostale močvarne biljke. U šumi smo sakupili grančice, lišće, mahovinu, kore drveta, gljive, kestene i orahe te smo ponijeli sa sobom u vrtić kako bi mogli dodatno istražiti.

Slika 1

Slika 1

Slika 1

Slika 1

Slika 1

Slika 1


Od materijala kojeg smo sakupili u šumi, osim proučavanja nastale su i raznovrsne igre kao što su razvrstavanje i brojanje lišća te izrada kućica od grančica i oblutaka. Kroz slikovnice, priče i pjesmice upoznali smo se sa šumskim biljkama i životinjama te dobili odgovore na pitanja kako oni žive, što jedu, gdje spavaju, kako se kreću.

Slika 7

Slika 7

Slika 7

Imali smo likovne aktivnosti slikanja, otiskivanja, bojanja i crtanja žila kakve se nalaze na listu. Razvijali smo preciznost pokreta, finu motoriku šake i vizualnu percepciju.

Slika 10

Slika 10

Sve to što smo radili odlučili smo smjestiti u jedan posebni centar sobe pa je tako nastao “Šumski kutak”. Ukrasili smo ga sa zavjesama koje smo radili od lišća i streč folije. Igrali smo simboličku igru tržnice sa šumskim i jesenskim plodovima. Također su u kutku djeca mogla glumiti, listati enciklopedije i slikovnice ili ga koristiti kao kutak osame.

Slika 12

Slika 12

Slika 12

Slika 12

U projekt smo uključili i roditelje, održana je radionica za djecu i roditelje na temu izrade kućica za ptice. Ljepilom za drvo smo spajali daščice, bojali ih temperom, a drugi dan kada se tempera osušila premazali smo ih zaštitnim slojem da se boja ne ispire i ne ljušti. Zahvaljujemo Lolinom tati na ideji te nabavki i pripremi daščica za izradu kućica.

Slika 16

Slika 16

Slika 16

Slika 16

Slika 20

Slika 20

Kada su kućice bile završene išli smo ih postaviti u šumu i na dvoriše vrtića. Sa sobom smo ponijeli hranu koju smo stavili u kućice.

Slika 22

Slika 22Slika 22

Slika 22

Slika 22

Slika 22

Tijekom ovog projekta puno smo boravili u prirodi pa su djeca počela razvijati empatiju i razumijevanje o tome koliko je šuma potrebna svim živim bićima za život budući da nam daje čisti zrak i hranu. I dalje ćemo nastaviti naš projekt te pratiti promjene koje će se događati u šumi kroz ostala godišnja doba.

Odgojiteljice: Nikolina Andrašić i Monika Vedriš

Novosti

Dječji vrtić Tinitilinić

Mi brinemo o vašim najdražima!