ODGOJNA SKUPINA "OVČICE"

Kao praktičari za vrijeme adaptacije u jasličkoj skupini ˝OVČICE˝ prepoznajemo kod djece veliki interes za istraživanje i osluškivanje zvukova iz okruženja, instrumenata, pjesmica.

Glazba je najsvestraniji medij razvoja djeteta a i najučinkovitiji pokretač razvoja njegovih kognitivnih, emocionalnih i motoričkih sposobnosti. Razdoblje najveće osjetljivosti na glazbene podražaje je rano djetinjstvo, a posebno period od rođenja do treće godine života. 

Iz tih a i mnogih drugih razloga odlučili smo djeci omogućiti da istražuje zvukove, da se izražavaju zvukom i pokretom te da izražavaju svoje misli i osjećaje. Kroz naš mali projekt doprinosimo zadovoljavanju djetetova interesa za pjevanjem, sviranjem i kretanjem. Osim toga dijete razvija pozitivnu energiju, ozračje u grupi je vedrije i veselije te djetetu pomaže u razvoju osjećaja sigurnosti i samopouzdanja.

Glazba u grupi postala je dio naše svakodnevice, potičemo slobodno pjevušenje te tako pridonosimo razvoju djetetova glasa, a sviranjem bilo kojeg predmeta (šuškalice od ambalaža punjene prirodnim i umjetnim zrnastim materijalima, razne zvečke i ostalo) razvijamo njegov osjećaj za ritam.
Slušamo glazbu, bez posebnog poticanja na slušanje ali isto tako koristimo i aktivno slušanje te pronalazimo aktivnosti koje će stvoriti pogodno raspoloženje i motivirati djecu na pažljivo slušanje određene pjesmice. ( npr. ˝Kad si sretan˝, ˝Mama Kukunka˝…)
Potičemo djecu da izvode jednostavne pokrete dok ih vodimo stihovima. Osim osjećaja za glazbu, fine i grube motorike razvijamo i govor.
(npr. ˝Medo˝ , ˝Lutkica˝ , ˝Autobus“ , “Prsti“ ... )

Sviramo instrumente (harmonika, sintesajzer) te se na taj način trudimo djeci što više približiti ono u čemu naviše uživaju.
(“Ivica i Marica“, “Pekar“ , “U šumici zeko“ te mnoge druge pjesmice.)
Surađujemo s roditeljima koji su upoznati s razvojem interesa koji je prepoznat kod djece, ciljem i sadržajima te aktivnostima koja se provode tokom dana. Kako bi oni također mogli uživati s djecom u tome svemu navedenom u kutiću roditelja uvijek mogu uzeti svoj primjerak pjesmica, aktivnosti i savjeta.

Svjesni širine ove teme, nastavljamo kroz iste a i mnoge druge aktivnosti poticati dječji razvoj, graditi njihovo samopouzdanje te zadovoljavati njihove interese za istraživanjem.

Odgojiteljica: Amalija Klobučar i Marija Tuković

slika 1

slika 2

slika 3

slika 4

slika 6

slika 7

slika 8

slika 9

slika 10

slika 11

slika 12

slika 13

14

15

16

17

18

19

20

21

 

Novosti

Dječji vrtić Tinitilinić

Mi brinemo o vašim najdražima!